Doe-het-zelf installatie flexibele zonnepanelen op de camper, boot of caravan

Met deze handleiding bij de hand installeer je jouw flexibele zonnepanelen set eenvoudig zelf binnen ca. 2 uur met de volgende 5 stappen.

Stap 1: Benodigdheden verzamelen

Ieder flexibele zonnepanelen systeem heeft een aantal vaste componenten. Via onze tool kun je zelf jouw zonnepanelen set samenstellen en kom je al een heel eind. Voor een succesvolle installatie heb je de volgende componenten nodig.

 

Optioneel:

  • Voorbehandeling ondergrond voor lijmkit (afhankelijk van ondergrond)
  • Anti-roest spray voor boorgaten
  • Sinus omvormer als de accu geen AC output heeft

Als alle bovenstaande benodigdheden klaar liggen, kan de voorbereiding voor de installatie beginnen.

Stap 2: Positie bepalen zonnepanelen

Benodigdheden stap 2:
Flexibel zonnepaneel, potlood / uitwisbare stift, dakdoorvoer

De definitieve positie van het flexibele zonnepaneel en de dakdoorvoer moeten worden vastgesteld. Dit mag op vlakke maar ook hellende of bollende oppervlaktes. Het is belangrijk dat het een oppervlakte zonder inkepingen, dakrubbers of deuken is zodat er geen lucht of ruimte tussen het zonnepaneel en het dak is. Houdt hierbij ook rekening met eventuele obstakels, schaduwfactoren en de gewenste positie van de dakdoorvoer. Houd de afstand tussen het zonnepaneel en de dakdoorvoer zo klein mogelijk, zodat er zo min mogelijk kabels over het dak liggen. Houd daarnaast rekening met de locatie van de laadregelaar aan de binnenkant van het voertuig. Idealiter lopen de kabels vanuit de dakdoorvoer direct naar de laadregelaar, zonder binnen het voertuig nog een omleiding te maken. 

Tip: plaats het zonnepaneel indien mogelijk in de rijrichting, zo wordt de hoeveelheid wind die het zonnepaneel tijdens het rijden of varen te verduren krijgt gereduceerd. 

Als het flexibele zonnepaneel en de dakdoorvoer op de juiste positie liggen, teken je de posities af met een potlood of uitwisbare stift.  

Stap 3: Lijmen

Benodigdheden stap 3: lijmkit (Sikaflex 552AT), flexibel zonnepaneel, schoonmaakspullen. Optioneel: primer/voorbehandeling

Als lijmkit adviseren wij Sikaflex 552 AT. In de meeste gevallen is voorbehandeling met primer aanbevolen. Het type voorbehandeling is sterk afhankelijk van het type ondergrond. Raadpleeg Sika Nederland voor advies over de voorbehandeling. Via deze link vindt u de voorbehandelingstabel voor de Sikaflex 500-serie. Reinig, ontvet en droog de positie van het flexibele zonnepaneel grondig met behulp van gebruikelijke schoonmaakspullen.

Breng een ruime hoeveelheid lijmkit aan op zowel het flexibele zonnepaneel als op de ondergrond. Schuif voorzichtig het flexibele zonnepaneel heen en weer en druk het aan zodat de lijmkit zich goed verdeelt en hecht. Zorg dat er minimaal 2mm lijm tussen de montagestukken en het dak blijft zitten. Overtollig lijm wat na het aandrukken onder het flexibele zonnepaneel vandaan komt kun je laten zitten. 

Indien het zonnepaneel op de gewenste plaats ligt, kun je de lijm 24 uur laten uitharden.

Stap 4: Dakdoorvoer monteren

Benodigdheden stap 4: accuboor, 2x kabel met MC4 stekkers (zonnepaneel naar laadregelaar), dakdoorvoer, schoonmaakspullen, lijmkit. Optioneel: antiroestmiddel

Om de kabels door het dak te voeren zul je twee gaten moeten boren in het dak. De dakdoorvoer zorgt ervoor dat de kabels veilig naar binnen worden geleidt zonder risico op lekkages. 

Positioneer de dakdoorvoer dichtbij het zonnepaneel zodat er geen overtollige kabels over het dak lopen. Houd daarbij ook rekening met de locatie van de laadregelaar aan de binnenzijde, zodat de kabels direct naar de laadregelaar geleid kunnen worden. 
Dakdoorvoer bevestigen op camper voor zonnepanelen
Het is aan te raden om de boorgaten eerst te behandelen met antiroest middel.
Haal vervolgens de twee kabels die naar de laadregelaar gaan door de bevestigingsmoeren en vervolgens door de twee ingangen van de dakdoorvoer. Trek de kabels er voldoende doorheen dat de kabels vanaf het zonnepaneel strak naar de dakdoorvoer worden geleid en niet los liggen. Vervolgens kunnen de kabels naar binnen worden getrokken door de boorgaten. Draai daarna de bevestigingsmoeren van de dakdoorvoer aan om de dakdoorvoer waterdicht te krijgen. Ontvet het dakoppervlakte en pas indien van toepassing dezelfde voorbehandeling toe die eerder is gebruikt. Met dezelfde lijmkit die eerder is gebruikt lijm je nu de dakdoorvoer op het dak. Breng de lijmkit ruim aan op zowel de dakdoorvoer als op het dak, schuif de dakdoorvoer iets heen en weer zodat de lijm zich verdeelt en druk het vervolgens aan. Laat hierna de lijmkit weer 24 uur uitharden.

Stap 5: Laadregelaar, zonnepanelen en accu aansluiten

Wij raden aan om eerst van binnen de camper alle bekabelingen aan te sluiten alvorens de kabels op het dak worden vastgekoppeld. Sluit de kabels van de accu, met de kabeloogjes aan op de laadregelaar. Gebruik hier uiteraard de uiteindes zonder kabeloogjes voor. Sluit de kabels aan op de Battery-ingang van de laadregelaar.

Sluit vervolgens de kabels die door de dakdoorvoer komen aan op de laadregelaar op de PV-ingang. Sluit de plus op plus aan en de min op min. 

Tot slot kunnen de zonnepanelen aan elkaar worden gekoppeld op het dak. Koppel de MC4 stekkers van de kabels die naar de laadregelaar lopen met de MC4 stekkers van het zonnepaneel. Het systeem is nu in werking.

Optioneel: indien de kabelafstand over het dak tussen de zonnepanelen en de dakdoorvoer toch vrij groot is, adviseren wij om gebruik te maken van (zelfklevende) kabelklemmen of gootjes. Bevestig deze eventueel ook met de lijmkit. 

Na deze stappen te hebben doorlopen heeft u een functioneel zonnepanelen systeem op uw camper, caravan of boot. Toch nog vragen? Mail gerust naar info@overalzonnepanelen.nl