Hoe stel ik een off grid zonnepanelen systeem samen?

In 6 stappen een off grid zonnepanelen systeem samenstellen voor op de camper, camping, caravan, boot of op een tuinhuis.

In het onderstaande stappenplan wordt eenvoudig uitgelegd op basis waarvan u de componenten van een off grid zonnepanelen voor uw tuinhuis, camper, camping, caravan of boot kunt samenstellen. 

Stap 1: Bepaal uw energieverbruik per 24 uur

Voor off grid zonnepanelen systemen is het belangrijk dat u eerst goed in kaart brengt welke apparaten u gaat gebruiken, hoe vaak u ze gaat gebruiken en voor hoe lang. Neem daarbij eventueel 20-30% extra ruimte bovenop het beoogd verbruik om eventueel onvoorzien extra verbruik op te kunnen vangen.

Kijk naar het vermogen in Watts van het apparaat. In sommige gevallen staat het vermogen van het apparaat er niet bij, maar het jaarverbruik in kWh zoals bijvoorbeeld bij koelkasten. De basisformule voor het berekenen van het vermogen is Vermogen (W) = (Verbruik (kWh) x 1.000) / ÷ tijd (uren)

Voor dit voorbeeld gaan we uit van een off grid koelkast die volgens de specificaties 153 kWh per jaar verbruikt. Gemiddeld staat een koelkast 6 uur per dag 'aan' op de koelstand. Het vermogen wordt als volgt berekend: (153 kWh x 1000) / (6 uur x 365 dagen) = 69,86W, oftewel afgerond 70W.

Inventariseer welke apparaten u off grid wilt gaan gebruiken en maak volgens de bovenstaande methode een inschatting van het vermogen en de verbruiksduur van de apparaten. In dit voorbeeld gaan we uit van de onderstaande meest gebruikte apparaten.

 Apparaat  Vermogen Aantal uren p.d. Verbruik per 24 uur
Koelkast 70W 6 uur  420 Wh
4 spaarlampen 40W 4 uur 160 Wh
2 smartphone laders 40W 2 uur 80 Wh
Reiswaterkoker 300W 0,25 uur 75 Wh
Totaal 450W n.v.t. 735 Wh


Het totale verbruik in dit voorbeeld is 735 Wh. In de volgende stap wordt gekeken naar het totale vermogen wat tegelijk moet worden verwerkt door de omvormer.

Stap 2: Bepaal vermogen van de 12V DC - 230V AC omvormer

Tel het vermogen van de apparaten die tegelijk aan moeten kunnen staan bij elkaar op: 70W (koelkast) + 40W (4 spaarlampen)  + 40W (2 smartphone laders) + 300W (reiswaterkoker) = 450W totaal vermogen. Dit is het vermogen wat de omvormer zou moeten aankunnen als alle apparaten tegelijk aan staan. Neem altijd wat extra marge om later eventueel extra apparaten toe te kunnen voegen. Wij gaan in dit voorbeeld uit van een 750W omvormer. In de volgende stap wordt gekeken naar de benodigde accu capaciteit berekenen.

Stap 3: Bepaal accu capaciteit

De formule om de benodigde accu capaciteit te berekenen is Totaal verbruik per 24 uur (Wh) / 12v x rekenfactor*

* de rekenfactor die bij uw accu hoort is afhankelijk van het accutype. In onderstaande tabel zijn de belangrijkste kenmerken van verschillende accutypes weergegeven

 Accu type Max. ontlading Rekenfactor Prijsklasse
Lood accu 50% x2,06
AGM accu 70% x1,36 €€
Gel accu 80% x1,26 €€
Lithium accu 95% x1,11 €€€€€

 
Voor off grid zonnepanelen systemen die bedoeld zijn voor huishoudelijke apparaten adviseren wij gel accu's. Onze gel accu's zijn speciaal ontwikkeld voor huishoudelijk verbruik, ze worden daarom ook wel huishoud accu of recreatie accu genoemd. De gel accu's zijn vanwege de hoge maximale ontladingsdiepte, prijsklasse en technische kenmerken uitstekend geschikt om huishoudelijke apparatuur mee te voeden. Onze gel accu's zijn namelijk ontwikkeld om gedurende langere tijd te ontladen en zijn onderhoudsvrij waardoor ze goed tegen stilstand kunnen. Als u de accu buiten het gebruiksseizoen op een veilige plaats opbergt kan het geen kwaad om deze accu langdurig niet te gebruiken.

De benodigde accu capaciteit berekening voor een gel accu ziet er als volgt uit: 

735 Wh (24 uurs verbruik) / 12v x 1,26 = 77 Ah

Om het systeem 24 uur in werking te houden is er dus 77 Ah accu capaciteit nodig, echter is het niet altijd zeker of de accu binnen 24 uur ook weer volledig opgeladen is door middel van de zonnepanelen. Denk bijvoorbeeld aan bewolkte omstandigheden, of wanneer het voertuig in een schaduwrijke omgeving geparkeerd staat. In de volgende stap wordt de autonomietijd bepaald.

Stap 4: Bepaal de 'autonomietijd'

De autonomietijd is de periode dat het systeem moet kunnen draaien terwijl deze niet of nauwelijks wordt opgeladen, zoals bijvoorbeeld op zeer bewolkte dagen. In dit voorbeeld gaan we uit van een autonomietijd van twee dagen. De eerste dag is zwaar bewolkt, dus wordt de accu vrijwel niet geladen. De accu zakt naar bijvoorbeeld 40%. De tweede dag is ook slecht waardoor de accu tot 25% zakt. Een gel accu mag meestal tot minimaal 20% zakken maar bij een AGM- of lood accu moet op respectievelijk 30-50% eigenlijk alweer snel worden geladen.

Om twee dagen te overbruggen is er dus 2x 77 Ah = 154 Ah accu capaciteit nodig. In praktijk zal dit waarschijnlijk een accu van 150 Ah worden. Let op: als u geen gel accu gebruikt, kan de uitkomst van deze voorbeeldberekening anders zijn. Houd de juiste rekenfactor van stap 3 aan.

Stap 5: Bepaal vermogen van het zonnepaneel

In dit voorbeeld moet er op een dag 735 Wh worden opgewekt. Echter, omdat er is gekozen voor een autonomietijd van twee dagen moet er in één dag voor twee dagen aan stroom worden opgewekt. Kortom: er moet in één dag 2 x 735 = 1470 Wh worden opgewekt. Uitgaande van 4 volle zonuren moet er minimaal 1410 / 4 = 367,5 Wp aan zonne-energie vermogen worden ingezet. 

Voor dit voorbeeld zou één zonnepaneel van 360W of twee kleine zonnepanelen van 180W goed passen.

Stap 6: Bepaal maximale stroom laadregelaar

Een gemiddeld zonnepaneel van 360W heeft een bedrijfsstroom (Imp) van 10,35A. Onze 180W zonnepanelen hebben een bedrijfsstroom van 9,89A.  In dit voorbeeld gaan we uit van 2 x 180W zonnepanelen, dus 9,89A x 2 = 17,78A. Een laadregelaar van 20A is in dit geval de beste keuze.

Het enige wat nu nog overblijft zijn de kabels. Voor een off grid zonnepaneel set heeft u een zonnepaneel-naar-laadregelaar kabel en een laadregelaar-naar-accu kabel nodig.

Om een off grid zonnepanelen systeem samen te stellen voor op de camping, caravan, boot en/of tuinhuis heeft u de onderstaande producten nodig (gebaseerd op bovenstaand voorbeeld).

• 1x 750W 12VDC/230VAC omvormer

• 1x 150 Ah Gel accu

• 2x 180W zonnepanelen

• 1x 20A laadregelaar

Veel succes met het samenstellen van uw off grid zonnepanelen systeem. Lukt dit niet, of weet u het niet helemaal zeker? Stuur een mailtje naar onze klantenservice. Laat ons weten welke apparaten u wilt gaan gebruiken en wij maken graag een berekening voor u.