Doe-het-zelf installatie zonnepanelen op de camper of caravan

Met deze handleiding bij de hand installeert u uw zonnepanelen set eenvoudig zelf binnen ca. 2 uur met de volgende 6 stappen.

Stap 1: Benodigdheden

Ieder zonnepanelen systeem heeft een aantal vaste componenten. Via onze tool kunt u zelf uw zonnepanelen set samenstellen en komt u al een heel eind. Voor een succesvolle installatie heeft u de volgende componenten nodig.

 • Zonnepanelen
 • Laadregelaar
 • 2x kabel met MC4 stekker (zonnepaneel naar laadregelaar)
 • 2x kabel met kabeloogjes (laadregelaar naar accu)
 • 4x montage hoekstuk
 • 2x montage zijstuk
 • 1x dakdoorvoer
 • Potlood / uitwisbare stift
 • Lijmkit
 • 12x RVS schroeven
 • Huishoud / recreatie accu
 • Schoonmaakspullen
 • Accuboor

 

Optioneel:

 • Kabelgoot
 • Voorbehandeling ondergrond voor lijmkit (afhankelijk van ondergrond)
 • Anti-roest spray voor boorgaten
 • Houten latten
 • Extra lange RVS schroeven

 
Als alle bovenstaande benodigdheden klaar liggen, kan de voorbereiding voor de installatie beginnen.

Stap 2: Positie bepalen zonnepanelen

Benodigdheden stap 2:
Potlood / uitwisbare stift, 4x montage hoekstuk, 2x montage zijstuk, zonnepaneel.

De definitieve positie van het zonnepaneel moet worden vastgesteld. Dit gebeurt het best door de hoek- en zijstukken van de montagekit los op de gewenste plaats te leggen en het zonnepaneel daar vervolgens op te leggen. Houdt hierbij rekening met eventuele obstakels, schaduwfactoren en de gewenste positie van de dakdoorvoer. 

Tip: plaats het zonnepaneel bij voorkeur in de rijrichting, zo wordt de hoeveelheid wind die tijdens het rijden onder het zonnepaneel komt gereduceerd. 

Als de montagematerialen met het zonnepaneel erop op de juiste positie liggen, tekent u de positie van de montagematerialen af met een potlood of uitwisbare stift. 

Positie zonnepaneel op camper af tekenen met stift

 

Stap 3: Montagesysteem lijmen

Benodigdheden stap 3: lijmkit, 4x montage hoekstuk, 2x montage zijstuk, zonnepaneel, schoonmaakspullen. Optioneel: primer/voorbehandeling, houten latten, extra lange RVS schroeven

Als lijmkit adviseren wij Sikaflex 552 AT.  In de meeste gevallen is voorbehandeling met primer aanbevolen. Het type voorbehandeling is sterk afhankelijk van het type ondergrond. Raadpleeg Sika Nederland voor advies over de voorbehandeling. Via deze link vindt u de voorbehandelingstabel voor de Sikaflex 500-serie. Reinig, ontvet en droog de positie van de montagestukken grondig met behulp van gebruikelijke schoonmaakspullen.

Breng een ruime hoeveelheid lijmkit aan op zowel montagestukken als op het dak van de camper. Schuif voorzichtig de montagestukken heen en weer en druk het aan zodat de lijmkit zich goed verdeelt en hecht. Zorg dat er minimaal 2mm lijm tussen de montagestukken en het dak blijft zitten. Overtollig lijm wat na het aandrukken onder de montagestukken vandaan komt kunt u laten zitten. 

Montagesysteem zonnepanelen op camper lijmenAandrukken montagesysteem zonnepanelen camper

 

Check vervolgens meteen of het zonnepaneel er nog in past. Eventueel corrigeren kan op dit moment nog eenvoudig. Indien het zonnepaneel er goed tussen past, kunt u de lijm 24 uur laten uitharden.

Optioneel: U kunt er voor kiezen om de montagestukken tevens vast te schroeven. Plaats hiervoor houten latten aan de binnenkant van het dak en schroef de montagestukken daaraan vast. Hiervoor heeft u extra lange RVS schroeven nodig. Dit wordt echter nauwelijks gedaan op de gangbare campers, boten en caravans. Goede bevestiging door middel van de juiste lijmkit volstaat in bijna alle gevallen.

Stap 4: Zonnepaneel bevestigen

Benodigheden stap 4: zonnepaneel, accuboor, 12x RVS schroeven.

Leg het zonnepaneel in het montagesysteem en begeleidt de kabels naar de juiste positie, waar uiteindelijk de dakdoorvoer komt. Schroef met een accuboor RVS schroeven in de schroefpunten. Hierdoor wordt het zonnepaneel stevig vastgeklemd tussen de montagestukken.

Vastschroeven zonnepaneel aan montagesysteem camper


Stap 5: Dakdoorvoer monteren

Benodigdheden stap 5: accuboor, 2x kabel met MC4 stekkers (zonnepaneel naar laadregelaar), dakdoorvoer, schoonmaakspullen, lijmkit. Optioneel: antiroestmiddel

Om de kabels door het dak te voeren zul je twee gaten moeten boren in het dak. De dakdoorvoer zorgt ervoor dat de kabels veilig naar binnen worden geleidt zonder risico op lekkages. 

Positioneer de dakdoorvoer op een positie naar keuze. Wij adviseren om de afstand tussen het zonnepaneel en de dakdoorvoer zo kort mogelijk te houden om de kabellengte op het dak zo kort mogelijk te houden.
Dakdoorvoer bevestigen op camper voor zonnepanelen
Wij adviseren om de boorgaten te behandelen met een antiroest middel. Doe de twee kabels die naar de laadregelaar gaan door de bevestigingsmoeren en vervolgens door de twee ingangen van de dakdoorvoer. Trek de kabels er voldoende doorheen dat de kabels vanaf het zonnepaneel strak naar de dakdoorvoer worden geleid en niet los liggen. Vervolgens kunnen de kabels naar binnen worden getrokken door de boorgaten. Draai daarna de bevestigingsmoeren van de dakdoorvoer aan om de dakdoorvoer waterdicht te krijgen. Met dezelfde lijmkit die eerder is gebruikt bevestigt u nu de dakdoorvoer op het dak. Ontvet het dakoppervlakte en pas indien van toepassing dezelfde voorbehandeling toe die eerder is gebruikt. Breng de lijmkit ruim aan op zowel de dakdoorvoer als op het dak, schuif de dakdoorvoer iets heen en weer zodat de lijm zich verdeelt en druk het vervolgens aan. Laat hierna de lijmkit weer 24 uur uitharden.

Stap 6: Laadregelaar, zonnepanelen en accu aansluiten

Wij raden aan om eerst van binnen de camper alle bekabelingen aan te sluiten alvorens de kabels op het dak worden vastgekoppeld. Sluit de kabels van de accu, met de kabeloogjes aan op de laadregelaar. Gebruik hier uiteraard de uiteindes zonder kabeloogjes voor. Sluit de kabels aan op de Battery-ingang van de laadregelaar.

Sluit vervolgens de kabels die door de dakdoorvoer komen aan op de laadregelaar op de PV-ingang. Sluit de plus op plus aan en de min op min. 

Tot slot kunnen de zonnepanelen aan elkaar worden gekoppeld op het dak. Koppel de MC4 stekkers van de kabels die naar de laadregelaar lopen met de MC4 stekkers van het zonnepaneel. Het systeem is nu in werking.

Optioneel: indien de kabelafstand over het dak tussen de zonnepanelen en de dakdoorvoer toch vrij groot is, adviseren wij om gebruik te maken van reguliere kabelgootjes. Bevestig deze tevens met de lijmkit. 

Na deze stappen te hebben doorlopen heeft u een functioneel zonnepanelen systeem op uw camper, caravan of boot. Mist u nog onderdelen van het systeem? OveralZonnepanelen.nl is uw betrouwbare partner voor alle onderdelen van uw zonnepanelen installatie.