Het verschil tussen flexibele TPT en ETFE zonnepanelen

Flexibele zonnepanelen lijken in de functionaliteit erg op normale zonnepanelen. Zo zijn ze ook voorzien van mono kristallijne fotovoltaïsche cellen, een aansluitdoos en MC4 plus- en minstekkers. Het belangrijkste verschil is dat ze flexibel zijn terwijl reguliere zonnepanelen een glazen toplaag met en een harde backsheet hebben. Daarnaast zijn flexibele zonnepanelen beloopbaar. De toplagen en backsheets van flexibele zonnepanelen zijn van kunststof, maar ook daar zit een onderscheid tussen. Er zijn namelijk twee soorten backsheets bij flexibele zonnepanelen: de ETFE (ethyleen-tetra-fluor-ethyleen) backsheets of de TPT (tedlar polyester tedlar) toplaag, TPT staat ook wel bekend als composiet.

Flexibele TPT zonnepanelen

TPT staat voor Tedlar polyester Tedlar. Het materiaal wat nodig is om een TPT backsheet voor flexibele zonnepanelen te maken is een gepatenteerd product van het bedrijf DuPont. Vergeleken met vergelijkbare materialen zoals FEVE, PET, PVDF, glas en PA heeft Tedlar een opmerkelijk lage defect ratio: namelijk, 0,05%. Dit percentage is gebaseerd op 4,2 miljoen operationele zonnepanelen die wereldwijd door DuPont worden gemonitord op defecten. 

Naast de betrouwbaarheid en kwaliteit van TPT backsheets is een bijkomend voordeel dat ze ook voordelig en licht van gewicht zijn. Onze flexibele zonnepanelen met TPT backsheets worden tevens standaard geleverd met een vuilafstotende coating die 35 jaar meegaat, waardoor het meeste vuil zich niet kan hechten op het zonnepaneel. 

De TPT toplaag en backsheet zijn minder geschikt voor langdurige blootstelling aan zout water en/of corrosief materiaal. Uiteraard is het niet erg om af en toe op zee te varen met een TPT paneel, maar voor langdurige blootstelling zoals op vissersboten adviseren wij flexibele zonnepanelen met een ETFE toplaag en backsheet.

Voor meer informatie over de TPT backsheets en toplagen kun je op de website van DuPont kijken via deze link.

Flexibele ETFE zonnepanelen

De flexibele zonnepanelen met een ETFE backsheet en toplaag hebben een zichtbaar- en voelbaar verschil ten opzichte van de TPT zonnepanelen. De toplaag van ETFE flexibele zonnepanelen is namelijk geribbeld. Door het geribbelde oppervlak heb je iets meer grip wanneer je over het zonnepaneel loopt. Daarnaast zijn ribbels natuurlijk iets meer anti-reflecterend dan een egaal oppervlak, waardoor er meer zonnestralen de cellen bereiken. 

ETFE flexibele zonnepanelen zijn bij uitstek geschikt voor langdurige blootstelling aan zout water of andere corrosieve omstandigheden. De ETFE zonnepanelen kunnen het best op het dak of dek worden geplakt, waarbij je de ruimte goed kan benutten want deze zonnepanelen zijn beloopbaar. Naast de geribbelde toplaag en zoutwater bestendigheid zijn er geen grote verschillen met de TPT zonnepanelen. Wij adviseren bij regelmatige en langdurige blootstelling aan zout water echter altijd ETFE zonnepanelen.