Voor zonnepanelen op uw woning is het vrij eenvoudig om een inschatting te maken van hoeveel zonnepanelen u nodig heeft.  Stel dat u zonnepanelen op de camping, caravan, tuinhuis of boot wilt plaatsen. Thuis kijkt u naar de jaarrekening en bepaalt u het aantal zonnepanelen op basis van het verbruik. Voor de camping of tuinhuis wordt het vaak omgedraaid: u bepaalt eerst hoeveel u zou willen verbruiken en kijkt vervolgens hoeveel panelen daarvoor nodig zijn. Wij maken deze berekening graag voor u. Laat ons weten welke apparaten u wilt gaan gebruiken en wij denken graag vrijblijvend mee over het optimale systeem in uw situatie.

Verbruik elektronische apparaten

Wij hebben het geschatte verbruik per week van verschillende apparaten voor u op een rij gezet. Het enige wat u nog hoeft te doen is een schatting maken van hoeveel dagen per jaar u op de boot, camping, caravan gaat doorbrengen! 

Type toestel
Vermogen
Uur per dag
Gem. verbruik/dag in Wattuur
Laptop
75W
4
300
LED lampje
5W
6
30
Smartphone lader
5W
4
20
Elekt. tandenborstel
1W
5 min
0,1
Reisföhn
800W
10 min
130
LCD tv
60W
4
240
Tafelmodel koelkast met vriesvak
80W
3
240
Radio
20W
6
120
Reismagnetron
600W
5 min
50

 

Zonnepanelen

Er zijn twee scenario's om te kijken welk systeem het best past. Is er een netaansluiting of wordt het een off-grid systeem? De benodigde zonne-energie capaciteit kan erg verschillen in de twee verschillende scenario's. Wij maken graag een inschatting voor u. U kunt de berekening ook zelf proberen te maken via deze link. 

Met net aansluiting

Indien er een netaansluiting is, kan het jaarverbruik uitgesmeerd over een jaar worden opgewekt. Aangezien we in Nederland de salderingsregeling (terugleverregeling) hebben, hoeft u dan geen accu te plaatsen. Ga altijd uit van ongeveer 10% verlies ten opzichte van het Wattpiek (Wp) vermogen, let op: dit verschilt per locatie afhankelijk van schaduwobjecten. Uitgaand van het verbruik van de bovenstaande tabel, komt dat neer op 1130 Wh oftewel 1,13 kWh per dag. Stel dat u 28 dagen per jaar op de camping of in het tuinhuisje zou zitten, zou dat een totaalverbruik van 31,64 kWh per jaar betekenen. U kunt dan één zonnepaneel van 50 Wattpiek (Wp) plaatsen met een micro omvormer en deze op een stopcontact aansluiten. Zo wordt het jaarlijkse energieverbruik afgezet tegen de opbrengst van het paneel en wekt u ongeveer uw eigen verbruik op.


Zonder netaansluiting (off grid)

Indien er geen netaansluiting is moet u met een accupakket werken. De verbruiks- en laadcyclus is dan 24 uur. Dat betekent dat de accu elke 24 uur weer voldoende opgeladen moet zijn om uw dagelijkse verbruik te kunnen dekken. De opbrengst van zonnepanelen heeft hier veel invloed op. Wij gaan voor dit voorbeeld uit van 300Wp panelen. In de onderstaande tabel ziet u wat de opbrengst van zonnepanelen zijn in verschillende seizoenen:

Aantal panelen Gemiddelde opbrengst p/dag Voorjaar Zomer Najaar Winter
2 1.4 kWh 1.8 kWh 2.2 kWh 1.1 kWh 0.5 kWh
4 2.7 kWh 3.6 kWh 4.4 kWh 2.2 kWh 1.0 kWh
6 4.1 kWh 5.4 kWh 6.5 kWh 3.3 kWh 1.6 kWh
8 5.5 kWh 7.2 kWh 8.7 kWh 4.4 kWh 2.1 kWh
10 6.8 kWh 9.0 kWh 10.9 kWh 5.5 kWh 2.6 kWh

 

Aangezien de meeste mensen niet in de winter naar de camping of het tuinhuisje gaan, kan worden uitgegaan van 2 zonnepanelen bij een gemiddeld verbruik van 1,13 kWh per dag. 

Accu's

De capaciteit van de accu's moet afgestemd worden op uw verwachtte energieverbruik. Het is namelijk belangrijk dat de accu niet te diep wordt ontladen. Voor de meeste accu's geldt dat het is aanbevolen om niet meer dan 50% te ontladen zodat de levensduur niet te hard achteruit gaat. Er is dus een verschil tussen de nominale capaciteit van de accu en de effectieve capaciteit aangezien u maar tot 50% kunt ontladen. Het is aanbevolen om relatief grote energieverbruikers vooral te gebruiken wanneer de zon ook schijnt, dan verbruikt de omvormer namelijk vooral energie die van de zonnepanelen komt in plaats van de accu.

In het bovenstaande voorbeeld was uitgegaan van 1131 Wh per dag. De formule om te berekenen welke accu u nodig heeft is: vermogen (Watt) = spanning (V) x stroom (A). De meeste accu's hebben 12 volt spanning. In dit voorbeeld moet een accu van 1131 Wh / 12 volt = 94,25 Ah (Ampère-uur) gebruikt worden. De accu mag maar voor maximaal 50% ontladen worden dus is er effectief 188,5 Ah nodig. In praktijk gebruikt u in zo'n situatie 2 accu's van 100 Ah of 1 van 200 Ah. De accu levert 12 volt spanning, dit is voor de meeste huishoudelijke apparaten een te lage spanning, deze moet worden omgevormd naar 230 volt. Vaak kunnen apparaten direct aangesloten worden op de omvormer die is gekoppeld aan de accu. Daarmee bent u klaar!

AccuBatterijBootCamperCampingCaravanDuurzame energieElektriciteitKamperenOff gridOffgridOmvormerPlugin zonnepaneelSchuurSolarStroomTuinhuisUitbouwZonnepanelen